< > hem om oss kontakt biljetter < >
                       

Teater norra vill skapa en angelägen och nyskapande teater av högsta konstnärliga kvalitet. Vi arbetar för mångfald, jämställdhet och människors lika värde. Med blicken inställd på framtiden är målet att driva en nyskapande och angelägen teaterverksamhet för både ungdomar och vuxna i Sverige och internationellt. Eftersom vi är en ideell förening behöver vi allt stöd vi kan få. Vill du vara med och stödja oss går det bra att sätta in valfritt belopp på konto SHB 6180 897341538 eller via Swish 1230794628. Allt går oavkortat till Teater norras verksamhet. Tack för din gåva.


TERRITORIUM är vårt första ungdomsprojekt och är ett samarbete med Sollentuna kommun och ungdomshuset Arena Satelliten, Stockholms läns landsting och ABF. Projektet har som syfte att förebygga utanförskap, motverka segregation, stärka ungdomars självkänsla och inspirera till kreativitet.

Den 30 oktober hade vi premiär för den tredje delen av Territorium, HITTA HEM, fritt efter Strindbergs pjäs Fröken Julie. Vi möter åtta unga människor från olika delar av Stockholm som träffas på en midsommarfest hemma hos Julie i Edsviken. Under kvällen förälskar sig Julie i Shamun, som är hennes pappas privatchaufför. Shamun är förlovad med Kristin som är Julies kompis, vilket gör det hela mer komplicerat. De åtta unga människorna spelas av; Adam Dahlström, Kerstin Ahlin, Nadine Holmberg, Alma Schubert, Greta Westling, Johanna Darakan, Nils Bodner och Jean Filip Apelian. Se länk till en recension i kulturbloggen.com. Vidare skriver Elisabeth Werner "Det är synd att inte landets skolor får se den här pjäsen nu när coronan stänger dörrarna till de flesta scener. Kanske hade någon hittat-om inte hem-så kanske till Strindberg eller till en nyfikenhet på teaterns kraft och kreativitet", se länk till recension.

I den första pjäsen, ÄGA RUM , fick 12 tjejer beskriva sin värld och sina livserfarenheter. De medverkade sedan själva i föreställningen tillsammans med skådespelarna Inger Nilsson, Elin Almén och Rebecka Carlsson. Responsen var fantastisk både från publik och recensenter, se länk till en recension i Scenkonstguiden.

Del två av Territorium var pjäsen SPÅR med manus och regi av Karin Bjurström. Pjäsen utspelar sig på ett ungdomshem någonstans i Sverige där åtta ungdomar lever tillsammans med två vårdare spelade av Mia Poppe och Timothy Pilotti. Även denna gång fick vi fin respons från publik och recensenter. På Kulturbloggen.com skrev Rosemarie Södergren "Pjäsen är både rolig och allvarlig, den har mycket att säga och den träffar rakt in i nutiden och många ungdomars tankar. Den är också mycket välgjord. Ungdomarna imponerar i sina rolltolkningar och musik och ljud förstärker berättelsen." Vidare skrev Elisabeth Werner "Det här är stor scenkonst. Det är den här sortens teater som lockar våra ungdomar till scenerna. Spår talar rakt in i våra hjärtan." Se även länk till recension.

I november 2018 hade vi premiär på Federico Garcia Lorcas pjäs BERNARDAS HUS, i regi av Franciska Löfgren. Vi spelade på Ö2, Östgötagatan 2 samt gästspelade på teatrarna i Nyköping, Gävle och Vara. I rollerna såg vi Karin Bjurström, Inger Nilsson, Cecilia Säverman, Aida Gordon, Rebecka Carlsson, Lina Söderberg, Eva Löfgren och Maria Karpathakis. I TeaterStockholm.se skrev Karl Åhman "Så här ska Lorca spelas". Se även länk till hela recensionen i TeaterStockholm.se. På Scenkonstgalan 2019 fick vi motta priset Publikens röst. Motiveringen löd "Känsligt, starkt och modigt. En gripande föreställning som letar sig in under skinnet. En fantastisk nyskildring av Federico Garcia Lorcas pjäs."